Založ si blog

Grendelov smrteľný bozk Lipšicovi

Niet najmenších pochýb o tom, že Gábor Grendel je lojálny spolupracovník Daniela Lipšica. Taktiež je však zrejmé, že to bol práve on, kto zasadil Lipšicovej kariére zničujúcu ranu. A to je veľký paradox.

Bloger Adam Kemény odvádza kus poctivej práce. Zverejňovaním e-mailových správ politikovnovinárov odhaľuje, aký je svet politiky a žurnalistiky prehnitý.

Kemény najnovšie načrel do e-mailovej schránky Gábora Grendela, kde našiel pozoruhodný dokument. Boli to štyri varianty komunikačnej stratégie, ktorou by mal predseda Nova Daniel Lipšic reagovať na uverejnenie prepisov jeho hriešnych SMS s istou právničkou z Banskej Bystrice. Netreba zoširoka rozoberať všetky Grendelove alternatívy, pretože to brilantne urobil Adam Kemény.

Všetky štyri alternatívy vychádzajú z faktu, že komunikácia Lipšica s právničkou prebehla tak, ako to dokumentuje uverejnený materiál, a Grendel len hľadá „rétoriku“, ktorá by celý prípad vhodným spôsobom uzavrela. Ak by boli prepisy neverníkovej SMS komunikácie falošné, nepomenoval by Lipšicov podpredseda jednotlivé možnosti komunikácie slovami „nekomentovať“, „zatĺkať“, „priznať sa“, „protiútok“. Zatĺkať môže človek len niečo, čoho sa naozaj dopustil. To isté platí o priznaní, ktoré nie je vynútené mučením, všakáno.

Strategická úvaha Gábora Grendela vychádzala z toho, že Daniel Lipšic mu potvrdil autenticitu SMS. Otázne je len to, či štyri alternatívy spísal na predsedov pokyn alebo to bola jeho súkromná iniciatíva. Adam Kemény si myslí, že Grendel vypracovaním usvedčujúceho materiálu naplnil podmienky Leninovej definície o iniciatívnom idiotovi horšom od triedneho nepriateľa. V tomto bode sa dá s kolegom – blogerom do určitej miery súhlasiť.

Nie je nič zlé na tom, že Gábor Grendel pracoval na alternatívach Lipšicovej reakcie. Úlohou každého komunikačného stratéga je pripravovať návrhy krízovej komunikácie pre prípady, keď sa jeho šéf dostane do úzkych. Presne to bol prípad zverejnených SMS. Kým len podpredseda Nova Grendel na túto tému uvažoval a nepísal, správal sa presne tak, ako mal. Lenže on aj písal, dokument ukladal, preposielal a aj inak šíril a skladoval. A to sa nemalo stať.

Takéto chúlostivé stratégie sa predsa preberajú medzi štyrmi očami. Grendel však písal, zaznamenával a zanechával po sebe stopy, ktoré usvedčili jeho šéfa, Daniela Lipšica, že je neverný manžel, klamár a politik, pre ktorého je výsada „najspravodlivejšieho“ iba pózou a súčasťou predstieraného imidžu.

Aké z toho plynie poučenie? Na to by si mal odpovedať v prvom rade sám Gábor Grendel. My len konštatujeme, že Nova je spolok amatérov, ktorí nedokážu ustrážiť ani tie najtajnejšie tajomstvá. Zo verejnej Lipšicovej komunikácie jednoznačne vyplýva, že jeho nevera mala ostať utajená a úvahy o priznaní sa mali byť naveky zabudnuté. Neostanú.

Odteraz už nebude môcť predseda Nova predstierať pobúrenie, že niekto šíri podvrh. Maximálne sa môže hnevať na to, že bola odhalená pravda a že jeho verný, ale neopatrný a ťarbavý podpredseda Grendel jednoznačne zodpovedal rečnícku otázku, či je Lipšic politik alebo erotický predátor a zmietol zo stola akékoľvek pochybnosti o pravosti ďalších záletov svojho šéfa na Facebooku, ktoré odhalila stránka danielito.info.

Tými 27 riadkami dal Grendel Lipšicovi smrteľný bozk.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141308x
Priemerná čítanosť článkov: 6144x

Autor blogu

Kategórie