Založ si blog

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

Lipšic ukázal na tlačovke dva dokumenty. Jeden z nich podľa neho v spise je, druhý nie. Z toho vyvodzuje záver, že vyšetrovanie je zmanipulované. Po jeho divadelnom predstavení sa však dá s istotou povedať len to, že jediný, kto manipuluje s verejnosťou a vyšetrovaním, je on sám.

Advokát či podozrivý?

Lipšic začal s tým, že študoval vyšetrovací spis. Nevysvetlil však, z akého titulu to robil. Vari má plnú moc od niekoho z dvojice obvinených Klimek, Krajniak, aby ich zastupoval ako obhajca v trestnom konaní? Sotva. Bývalý minister vnútra študuje spis, lebo je s veľkou pravdepodobnosťou podozrivý zo spoluúčasti na trestnej činnosti, ku ktorej došlo pri nákupe technického braku, vydávaného za nový odpočúvací systém.

Ohrozenie utajovaných skutočností

Pozoruhodné boli najmä okamihy tlačovej besedy, keď poslanec Lipšic mával novinárom pred očami dokumentom, ktorý vydával za materiál úradu zvláštnych policajných činností. Ten mal údajne dokazovať, že dodaný systém je v poriadku. Nevedel však rozumne vysvetliť, ako získal utajovaný dokument, z čoho vyplývajú ďalšie závažné podozrenia. Prvé sa týka ohrozenia a vyzradenia utajovaných skutočností, ku ktorým poslanec Lipšic nemá prístup. Druhé sa týka jeho (zrejme policajného) zdroja, ktorý podporuje Lipšicov politický marketing aj za cenu porušenia zákona, teda vyzradenia utajovaných skutočností.

Hra na dva odpočúvacie systémy

Rozhnevaný predseda Nova z dokumentu aj zacitoval. Podľa neho sa v ňom píše, že modernizovaný systém kúpený ministerstvom vnútra má možnosť pripojenia 20 poskytovateľov dátových a hlasových služieb.

Aby sme tomuto ťahu porozumeli, musíme sa vrátiť do roku 2011. Vtedy minister vnútra Lipšic odôvodňoval nákup zariadenia tvrdením, že polícia musí mať samostatný systém, oddelený od SIS, aby tajná služba „nevidela“, koho odpočúvajú policajti. V jeho hlave sa zrodila predstava, že budú fungovať dva paralelné systémy a nechcel si dať od odborníkov vysvetliť, že to v slovenských podmienkach nie je možné.

Narážka na možnosť pripojenia 20 poskytovateľov hlasových a dátových služieb mala byť akože dôkaz. V skutočnosti je to hrubé zavádzanie, pretože technické zariadenia slovenských operátorov majú také rozhrania, ktoré umožňujú pripojenie iba jedného odpočúvacieho zariadenia.

Koniec hry na dva odpočúvacie systémy

Dalo by sa to zmeniť za cenu veľkých investícií, ktoré však operátori z pochopiteľných dôvodov nie sú ochotní znášať. Ak by malo teda dôjsť k zmene, musel by ju znova zaplatiť štát. Takže teraz sme v situácii, že máme dva odpočúvacie zariadenia. Jedno staré, pripojené na systémy operátorov. Druhé „nové“, hnijúce v škatuliach kdesi v skladoch polície, respektíve SIS. Za ministra vnútra Lipšica sme teda vyhodili von oknom milióny eur za niečo, čo nevieme využiť a on nás bezostyšne presviedča, že obvinenie ľudí z jeho kamarily je sprisahaním polície, prokuratúry a Penty.

Vtipne vyznela hláška, že poslanec Lipšic doručí prokurátorovi dokument, ktorý podľa neho v spise chýba. Znova je na mieste otázka? Kto je Daniel Lipšic, že chce vkladať do spisu písomnosti? Advokát obvinených alebo páchateľ? Zatiaľ to viac vyzerá na páchateľa.

Biely kôň Klimek?

Za zmienku stoja aj dve maličkosti. Podpredseda Nova Marcel Klimek pred novinárov nepredstúpil a nehájil sa sám. Robil to zaňho stranícky šéf. Prečo? Veď Klimek je rovnako politik ako Lipšic a jeho povinnosťou je predstúpiť pred verejnosť a zodpovedať sa za svoje činy. Neprítomnosť Klimeka prehlbuje podozrenie, že ako vedúci služobného úradu ministerstva vnútra bol pri podpisovaní zmlúv na dodávku odpočúvacieho zariadenia iba bielym koňom.

Mecenáš Krajniak

Tiež je pozoruhodné, že predseda Nova sa na tlačovke ani raz nezmienil o svojom bývalom poradcovi pre rómsku problematiku Milanovi Krajniakovi, ktorý v lete s pomerne veľkým rachotom odišiel z jeho strany. Lipšic sa od svojho bývalého mecenáša očividne dištancuje, a preto sa Krajniak na svojej stránke obhajuje sám. Robí to, ako najlepšie vie, ale veľmi mu to nejde. Rovnako však ako Lipšic pri tom porušuje zákon, pretože vyzrádza utajované skutočnosti, medzi ktoré patrí aj identita spravodajských dôstojníkov. Príslušné orgány by nad tým rozhodne nemali prižmúriť oči.

Lipšic sa na tlačovke usvedčil, že môže byť spolupáchateľom Klimeka s Krajniakom okrem iného aj tým, že mediálne vyvíjal nátlak na orgány činné v trestnom konaní. Niečo také zodpovedné miesta nezvyknú tolerovať. Nemali by robiť výnimku ani v prípade predsedu Nova.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Prečo sa Lipšic schováva za Pentu

08.09.2014

Podpredseda Nova Marcel Klimek je trestne stíhaný. Stíhaný je aj posledný križiak Milan Krajniak. Ich boss Daniel Lipšic sa naoko hlási, že ak sú stíhaní oni, musia obviniť aj jeho. V tomto dlhom blogu vysvetlím, ako Lipšic v skutočnosti hodil svojich ľudí cez palubu.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141089x
Priemerná čítanosť článkov: 6134x

Autor blogu

Kategórie