Založ si blog

Prečo sa Lipšic schováva za Pentu

Podpredseda Nova Marcel Klimek je trestne stíhaný. Stíhaný je aj posledný križiak Milan Krajniak. Ich boss Daniel Lipšic sa naoko hlási, že ak sú stíhaní oni, musia obviniť aj jeho. V tomto dlhom blogu vysvetlím, ako Lipšic v skutočnosti hodil svojich ľudí cez palubu.

Ministerstvo vnútra nakúpilo v roku 2011 za Daniela Lipšica nový odpočúvací systém. Minulý týždeň sme sa dozvedeli, že pre tento pochybný obchod sú stíhaní jeho blízki spolupracovníci – poradca pre rómsku otázku Krajniak a vedúci služobného úradu Klimek.

Lipšic k tejto téme zvolal tlačovku. Dopustil sa na nej toľkých lží, že by ich závažnosť mal konzultovať so spovedníkom. Rovnako aj Milan Krajniak, ktorému takmer po týždni hodil záchranné lano denník SME.

Rozprávka o kšeftovaní

Daniel Lipšic a Milan Krajniak tvrdia, že nákup nového odpočúvacieho zariadenia mal zabrániť kšeftovaniu s odposluchmi. Lipšic dokonca tvrdil, že z tohto nelegálneho biznisu najviac profitovala Penta.

No výborne! A kde sú uznesenia o obvinení? Kde je obžaloba a prečo sa nekoná žiaden súdny proces? Ak Daniel Lipšci ako minister vnútra vedel, kto sú páchatelia tohto zavrhnutiahodného kšeftovania, bolo jeho povinnosťou konať. Ale nekonal Tak prečo si teraz ex post v záujme mediálnej propagandy robí z úst análny otvor?

Nákup nového odpočúvacieho systému mal úplne iný motív. Nemal nič spoločné s bezpečnosťou štátu a bojom proti organizovanému zločinu. Išlo len o to, aby si niekoľko ľudí rozdelilo zopár miliónov eur. Aj preto sú dnes Krajniak s Klimekom trestne stíhaní.

Prečo ho kryje Kaliňák?

Ďalším veľmi nepodareným pokusom Daniela Lipšica zbaviť sa zodpovednosti za výčiny podriadených bolo oháňanie sa stanoviskom ministerstva vnútra, podľa ktorého „nakúpený systém patril v tom čase k najlepším na trhu“.

Odkiaľ vedel Lipšic o tom, že ministerstvo vnútra vydalo takéto stanovisko? Informácia o tom, že jeho ľudia sú stíhaní vyšla 2. 9. 2014 o 12:00. Na 16:00 si zvolal Lipšic tlačovku, na ktorej sa neúspešne pokúšal zavádzať verejnosť. Priamy prenos z jeho tlačovej besedy na TA3 sa začal medzi 16:05 – 16:07. Stanovisko ministerstva vnútra poslalo tlačové oddelenie novinárom o 16:00. To už Lipšic stál pred novinármi a čakal, kým sa na kamere TA3 rozsvieti červená.

Tak ako z neho mohol Lipšic citovať? Tak, že mu ho minister vnútra Robert Kaliňák sprístupnil skôr, ako ho dostali médiá. A potom je na mieste otázka: Prečo to Kaliňák vlastne robí? Odpoveď môže byť takáto: Preto, lebo ako opozičný poslanec bol vo výberovej komisii na dodávku systému a aj on má v tejto kauze poriadnu hrudu masla na hlave.

Šuchot peňazí

Mali by sme si povedať niečo o podstate kauzy, teda o samotnom odpočúvacom systéme. Ani z policajného zboru, ani zo SIS neboli vznášané požiadavky na nákup nového systému. Jediní, kto po ňom bažili, boli Lipšic a jeho svorka.

Polícia aj SIS vedeli, že na kúpu najmodernejšieho systému nemal štát v roku 2011 peniaze. Jedinou schodnou cestou bola postupná obnova toho starého tak, aby sa priblížil prevratným zmenám na poli informačných a komunikačných technológií.

Krajniak, Klimek, Lipšic, ich klienti a za asistencie opozičného poslanca Kaliňáka nepočúvali odborné útvary polície a SIS, ale mámenie šuchotu peňazí. Preto zorganizovali nákup systému, ktorý sa dodnes nepodarilo implementovať. Systému, ktorý je povestných sto rokov za opicami, a okrem mnohých iných negatívnych dôsledkov brzdí v odbornom raste technických špecialistov polície a SIS.

Ako podrazil Klimeka

Keď sa zastával svojich obvinených druhov, mal Daniel Lipšic veľmi svalnaté reči, že orgány činné v trestnom konaní by mali stíhať aj jeho, lebo nie je nechránený poslaneckou imunitou. To bolo také bohovské gesto, že jeho fanúšičky na Facebooku si museli cvrknúť do nohavičiek!

Skutočnosť je však veľmi neromantická. Lipšic ako minister vnútra poveril plnou mocou vedúceho služobného úradu Klimeka, aby v záležitosti nákupu odpočúvacieho systému prijímal záväzné rozhodnutia, teda aj podpisoval zmluvy. Ako právnik vedel, k čomu sa schyľuje, preto sa dopredu zbavil trestnoprávnej zodpovednosti tým, že dal plnú moc Klimekovi.

Tomu sa hovorí kamarát! Najprv vtiahne oddaného služobníka do pasce a potom na jeho obhajobu organizuje tlačové konferencie a ponúka verejnosti prázdne a trápne gestá.

Strašiak Penta

Hlavným propagandistickým zaklínadlom Daniela Lipšica je tvrdenie, že za trestným stíhaním jeho ľudí je Penta, menovite Slavomír Haščák. K tomu niekoľko poznámok.

Neverí tomu ani sám Lipšic. Reči o Pente sú pokusom o prepísanie príbehu, nikdy však nezmenia fakt, že nákup zariadenia bol podozrivý podnik, motali sa okolo neho podozriví ľudia a na jeho konci bol podozrivý výsledok, čo po rokoch vyústilo do obvinenia Lipšicovho poradcu pre rómsku problematiku Milana Krajniaka a vedúceho služobného úradu, dnes podpredsedu Nova Marcela Klimeka. Toto sú fakty, na ktoré nemal a nemá Hačšák žiaden vplyv.

Gorila Krajniak

Lipšic ďalej hlása, že polícia a prokuratúra konajú na pokyn Penty. Je to pokračovanie pokusu o prepísanie príbehu: odvrátiť pozornosť verejnosti od faktu, že Krajniak s Klimekom sú trestne stíhaní, a upriamiť ju na kauzu Gorila. Predsedovi Nova akosi uniká, že jednou z popredných vedľajších postáv Gorily bol práve jeho mušketier Krajniak, ktorý takmer desaťročie bačoval ako nominant KDH vo Fonde národného majetku. Nehovoriac o tom, že Lipšic začal Gorilu, o ktorej dávno vedel, vyšetrovať až keď ju nejaký dobrák zavesil na internet.

A ešte slovíčko – dve o Haščákovi. Nikto, kto si aspoň trochu váži vlastný intelekt, nemôže veriť predstave, že Haščák stál nad vyšetrovateľom a diktoval mu uznesenie o obvinení Krajniaka a Klimeka. To nám chce Lipšic nahovoriť, že Hačšák si predvolal prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, prikázal mu, aby dal pokyn vyšetrovateľovi začať stíhanie proti spomínanej dvojici a on mu vyhovel? Predseda Nova by mal prestať pozerať americké filmy, menej si vypisovať s pipkami na Facebooku a žiť trochu viac nohami na zemi.

Sraľo…

Na záver treba zdôrazniť, že nikto tu nechce robiť arbitra medzi Haščákom a Lipšicom. Nech si svoje spory riešia, ako vedia. Predseda Nova Daniel Lipšic je však obyčajný sraľo, keď nedokáže čestne prevziať zodpovednosť za činy podriadených bez toho, aby sa pri tom ukrýval za mediálny obraz Penty a jej partnera Slavomíra Haščáka.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141092x
Priemerná čítanosť článkov: 6134x

Autor blogu

Kategórie