Založ si blog

Matej Dugovič: Ďalší SMEčkár v službách Novy

Denník SME je mediálnou päsťou Novy. Viackrát to dokázal investigatívny bloger Adam Kemény. Teraz sa z posluhovania tejto politickej strane usvedčil denník sám. A veľmi sa pri tom potupil.

SME prišlo s inováciou, z ktorej musia mať v Nove ohromnú radosť. Tieto noviny prekrývajú škandalózne odhalenia o podozrivom financovaní Lipšicovej strany, ktoré uverejnila Pravda, pokusom o diskreditáciu politickej konkurencie Novy.

Časové súvislosti I

14. 7. 2014:

Na internetovej stránke denníka Pravda sa o 20:00 objavuje článok Čudné financovanie Lipšicovej strany. Pravda Lipšica usvedčila, že o financovaní svojej strany klamal hneď pri jej vzniku. Na občianske združenie neprispeli on, Grendel, Klimek a Žitňanská 10.000, respektíve 14.000 eurami, ale 83.000 na jeho účet vložili futbalový tréner Tomáš Medveď, futbalista Andrej Kalina, herečka Katarína Ivanková, hovorca exministra vnútra Palka Boris Ažaltovič a manažér Oliver Galata.

14. 7. 2014:

Denník SME na svojej stránke o 20:22 uverejňuje text pochybnej úrovne Sieť a TIP peniaze taja. Koľko stojí nová strana? V článku sa zoširoka rozoberá najmä to, či môže Sieť na fungovanie dostať úver z banky, ako to hovorí jej líder Procházka. Ešte sa v ňom konštatuje, že Sieť, ktorá bola zaregistrovaná v júni, neodpovedala na otázku, koľko stojí jej fungovanie. Pochválená bola Nova, že ako jediná na otázky odpovedala a autor Matej Dugovič sa uspokojil s klamstvom tlačového oddelenie Nova, že za minulý rok mala strana príjmy len 232.000 eur. K obom článkom sa ešte vrátime.

15. 7. 2014:

Denník Pravda uverejňuje aktualizovanú verziu článku o čudnom financovaní Lipšicovej strany a text sa objavuje aj v jeho tlačenom vydaní.

Časové súvislosti II: podozrivých 22 minút

To, že denník SME vydal článok atakujúci Sieť a bezvýznamný TIP 22 minút po tom, čo Pravda priniesla zásadné odhalenia o financovaní Novy, nie je žiadna náhoda.

Aj keď bol Dugovičov článok treťotriedny pamflet, je jasné, že tento málo nadaný poslucháča Paneurópskej vysokej školy ho za 22 minút zbúchať nemohol. Neznamená to však, že nebol reakciou na článok Pravdy.

Veľmi dobre vieme, aká čulá je komunikácia medzi redaktormi SME a podpredsedom Nova Gáborom Grendelom. Novinári tohto denníka sú aktívnou súčasťou propagandistickej divízie Lipšicovej strany. V rámci viacerých úloh, ktoré v jej prospech plnia, dostali na starsoť eliminovať negatívne účinky usvedčujúceho článku v Pravde.

Z redakcie Pravdy poslali Nove otázky ohľadom jej financovania, takže stranícke vedenie vedelo vopred, že sa čosi chystá. Pre Gábora Grendela bola maličkosť požiadať o pomoc novinárov zo SME a dal im aj námet: Napíšte článok o financovaní neparlamentných strán, sústreďte sa na slabé stránky Siete a vyzdvihnite, že my sme vám odpovedali na všetky otázky.

Jednoducho povedané SME malo článok vopred pripravený a len čakalo na pokyn, kedy ho má vydať. Povel prišiel 22 minút po tom, ako denník Pravda demaskoval podozrivé financovanie Novy.

Pravda podľa SME

Pozrime sa podrobnejšie na to, čo napísal v SME redaktor Dugovič.

Citát 1:

„Denník SME si vyžiadal podrobný prehľad príjmov a nákladov na prevádzku troch najviditeľnejších mimoparlamentných strán. Sieť Radoslava Procházku a TIP vyúčtovanie neposlali ani po dvoch týždňoch, na otázky odpovedala iba Nova Daniela Lipšica.“

Komentár 1:

Neriešme zmienky o TIP-e, pretože ten poslúžil autorovi len na legitimizovanie tendenčných útokov proti Sieti a ako zásterka velebenia Novy.

Keby bol Dugovič priemerne inteligentný, pochopil by, že Sieť bola zaregistrovaná v júni, preto mu nemohli v júli poslať žiaden „podrobný prehľad príjmov a nákladov“. A keby pobral inteligencie ešte o niečo viac, tak by videl, že to, čo mu poslali z Novy, nebolo vyúčtovanie, ale účtovnícke kocúrkovo.

Citát 2:

„Kým nemajú stabilný príjem od štátu, ktorý im zaručí až výsledok nad tri percentá v parlamentných voľbách, musia sa spoliehať na príspevky a dary členov. Úvery z bank sú pre ne v tejto fáze často neisté. Tím Siete však tvrdí, že práve s bankami o úvere rokujú.“

Komentár 2:

Úver pre neparlamentnú stranu je naozaj problematický. Ešte problematickejšie je však uveriť tvrdeniam Novy, že oficiálne uverejnené príjmy sú reálne, pretože jej náklady v stovkách eur prevyšujú priznané dary od sponzorov. Nehovoriac o tom, že v SME nikoho netrápi otázka, čo štedrí darcovia od Novy na oplátku očakávajú.

Citát 3:

„Koľko stojí fungovanie strany, Sieť nepovedala. Procházka ju zaregistroval začiatkom júna a v prieskumoch verejnej mienky je druhou najsilnejšou stranou po Smere. Politici majú za sebou už niekoľko regionálnych mítingov a súťaží vo varení, prenajímajú si sídlo v bratislavskej Petržalke v administratívnej novostavbe.“

Komentár 3:

Fakt, že Sieť existuje len mesiac, sme si už vysvetlili. Vrelo však súhlasím s redaktorom Dugovičom, že Procházka by mal verejnosti prezradiť sumu, ktorú vložil do strany ešte pred tým, ako bola zaregistrovaná. Zároveň ho vyzývam, aby sa opýtal Daniela Lipšica, koľko stáli grilovačky, výjazdy, stretnutia, schôdze a ďalšie aktivity, keď pred dvomi rokmi zakladal svoju stranu. Prečo nemá SME taký istý meter na Novu, aký používa na Sieť?

Citát 4:

„Dva roky stará Nova vo vyúčtovaní priznala za vlaňajšok príjmy 232-tisíc eur. Väčšinu z toho tvoria dary, z členského mala strana približne iba sedemtisíc eur. Bezodplatne si požičala aj dve autá, strane prispeli aj dve firmy.

Ročný nájom stojí viac než 20-tisíc eur, rovnaká suma ide na výplaty zamestnancom. Na energie dali 3600 eur. Zvyšných vyše 250-tisíc eur minuli na bilbordové kampane či výplaty živnostníkom, ktorí tiež pracujú pre stranu, a menšie položky.“

Komentár 4:

Tento citát by mal dostať ocenenie v kategórii kravina roka. Nielen preto, že príjmy a náklady Novy (ako dokázal článok v denníku Pravda) sú oveľa vyššie, ale najmä preto, že študentík Dugovič neovláda základné počty. Podľa neho totiž mala Nova minulý rok príjmy 232.000 euro, z ktorých minula

–          20 tisíc na nájom (kde je 24.000 tisíc za výplaty pre podpredsedu Grendela?);

–          3.600 na energie;

–          zvyšných (!) 250.000 na bilbordy a iné drobnosti.

Ako môže niekomu z 232.000 ostať 250.000? To nikto nepochopí, iba kreatívni účtovníci z Novy a horliví propagandisti v SME.

Mimochodom, aj bezodplatné požičanie áut je potrebné zarátať do príjmov, pretože i to je dar. Také detaily však Dugoviča a ďalších priateľov Novy v denníku SME nevzrušujú.

Sulík zabil!

V článku SME dostal priestor aj predseda SaS Richard Sulík, ktorý zoširoka opisoval, koľko ho stálo založenie strany a aké sú náklady na jej prevádzku. A potom sa rozhovoril, aj o tom, koľko stoja bilbordové kampane, na ktorých Nova už dva roky fičí.

Podľa Sulíka ho jeden bilbord vyšiel na 50 eur na mesiac. „Je to veľmi dobrá cena, neverím, že niekto ho vie komerčne získať lacnejšie. V prvom roku nás to stálo 60-tisíc eur.“

Opäť sa musíme vrátiť k Dugovičovej inteligencii. Keby sa dokázal zamyslieť nad tým, čo hovorí Sulík, prišiel by na to, že všetky doterajšie kampane Novy už atakujú hranicu milióna eur. Jeho to však nezaujíma, pretože preňho je očividne podstatnejšia otázka, koľko stál prenájom priestorov Siete v prvom mesiaci jej existencie.

Pravda podľa Pravdy

Aby lepšie vyznel kontrast medzi žurnalistickým hnojom SME a realitou, v krátkosti si zhrňme, aké fakty ponúka denník Pravda.

Fakt 1:

Pred vznikom Novy, jej proto-materské združenie Sen pre Slovensko získalo 83.500 eur, čo je v zásadnom rozpore s tvrdeniami Daniela Lipšica a Gábora Grendela, že na rozbeh sa poskladali 10, respektíve 14 tisíc eur.

Fakt 2:

Na účet združenia Sen pre Slovensko nevložili peniaze členovia prípravného výboru Lipšic, Grendel, Klimek, Žitňanská, ale za podozrivých okolností úplne iné osoby:

–          Boris Ažaltovič, bývalý hovorca Vladimíra Palka, 3.500 eur;

–          Tomáš Medveď, futbalový tréner, 30.000 eur;

–          Andrej Kalina, futbalista, 20.000 eur;

–          Katarína Ivanková, herečka, 10.000 eur;

–          Oliver Galata, manažér, 20.000 eur.

Fakt 3:

Z peňazí darovaných združeniu Sen pre Slovensko išlo 67 tisíc eur na prieskumy verejnej mienky, grilovačky, výjazdy do regiónov a výrobu reklamných predmetov. Len prieskumy vyšli na 16.210 eur. Všetky tieto aktivity smerovali k založeniu Lipšicovej strany.

Fakt 4:

Nova parlamentu odovzdala výročnú správu, v ktorej sa uvádza, že na svoju prevádzku minula 302.172 eur, no v skutočnosti sa jej výdavky pohybujú okolo 767.000 eur.

Tieto fakty Matej Dugovič v článku, polepenom z výmyslov, lží a poloprávd, jednoducho ignoroval a ani sa nemusíme pýtať prečo. Odpoveď znie jednoducho: SME, teda slúžime Nove.

Nový pešiak Dugovič

Najprv sa ukázalo, že redaktorka SME Tódová pomáha Grendelovi s propagandou Nova. Potom vyšlo najavo, že Grendel zásobuje Tódovú tipmi a ona mu za odmenu preposiela odpovede Radoslava Procházku, z politickej sily ktorého má Nova plné gate.

Vďaka redaktorovi Miroslavovi Kernovi sme sa zase dozvedeli, že podpredseda Nova Grendel dostáva zo SME na posúdenie články ešte pred tým, než sú uverejnené.

A najnovšie zistenie je také, že Matej Dugovič je pešiakom krízového manažmentu Lipšicovej Novy, ktorá ho musela angažovať po tom, ako sa na celej čiare diskreditovali jej ostrieľanejší žoldnieri Kern s Tódovou.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141085x
Priemerná čítanosť článkov: 6134x

Autor blogu

Kategórie