Založ si blog

Tom Nicholson: Hlásna trúba polície, eštebákov a Nova?

Najnovší výtvor slávneho Toma Nicholsona ho usvedčuje že je povoľným nástrojom v rukách policajtov, eštebákov a dvoch tajných policajtov, stojacich v pozadí strany Nova. Preto je na mieste otázka: Dokedy sa necháme týmto výstredným grafomanom vodiť za nos?

Tom Nicholson si nechá hovoriť investigatívny novinár. Lenže nie je ani investigatívny, ani novinár. Len sa prepožičiava rozohrávaniu nepriehľadných kampaní, ktoré mu garantujú povrchnú popularitu.

Nicholson je ochotný publikovať čokoľvek, čo obsahuje kľúčové slová ako „korupcia“, „mafia“, „tajná služba“, SIS“, „siskári“ a podobne. Takéto výrazy sú pre čitateľa ako neónové pútače pre senzácie chtivých japonských turistov. Kráľ mediálnych kampaní to dobre vie, a preto s podobnými slovami rád žongluje.

Nicholsonovi dodáva muníciu pre tendenčné články niekoľko zdrojov. Jeden bývalý príslušník úradu boja proti korupcii z východného Slovenska a zopár aktívnych policajtov. Niekoľko bývalých príslušníkov SIS a ŠtB. A bratia VladimírMartin Pčolinský, ktorí sú aktivisti strany Nova, a existuje dôvodné podozrenie, že sú zároveň príslušníkmi kriminálneho spravodajstva (Odboru špecializovaných služieb Policajného zboru).

Zdroje to nerobia kvôli Nicholsonovmu neodolateľnému šarmu, ani z lásky k demokracii a právnemu štátu, ale z úplne iných dôvodov. Budujú z neho ikonu, miláčika naivného publika, aby mohli zneužívať jeho popularitu na rozohrávanie spravodajských hier.

Najčerstvejším príkladom mediálnej manipulácie vydávanej za prácu investigatívneho novinára je Nicholsonov blog s titulkom Bývalí SIS-kári sa údajne priživujú na personálnych agentúrach. Nenamáhajte sa pochopiť, o čo v texte ide. Nemáte šancu. A nie preto, že ste hlúpy alebo negramotný, ale preto, lebo to ani nebolo v pláne. Blog mal dva úplne iné účely.

Prvý spočíva v tom, aby sa Nicholson opäť predstavil ako neohrozený bojovník, ktorý vidí do čriev tajnej služby. Zjavne sa to podarilo, lebo počet prečítaní blogu je enormný. Ako vravel Milan Markovič – úroveň klesá, sledovanosť stúpa.

Druhý zase spočíva v úsilí poškodiť jednu stranu sporu dvoch bardejovských podnikateľov. Aby to malo šťavu, Nicholsonove zdroje mu podsunuli, že tá „zlá“ strana má za sebou exsiskára, nejakého Mareka M.

Nie je mojim úmyslom robiť arbitra medzi znesvárenými ľudkami z Bardejova. Ich hádky sú mi ukradnuté. Nie je mi však jedno, ako nás Nicholson zavádza a uťahuje si z našej inteligencie.

Uvediem zopár príkladov.

„Marek M., ktorý až do jari tohto roka slúžil na pozícii vedúceho košického oddelenia SIS so zameraním na cudzie spravodajské služby, stojí v centre prvého škandálu našej spravodajskej služby pod vedením jej súčasného riaditeľa Jána Valku, píše Nicholson.

Riaditeľ SIS nemá na krku žiaden škandál, ale len anonymné listy na človeka, ktorý už nie je príslušníkom tajnej služby a nie je ani trestne stíhaný. A čo je najpodstatnejšie: Valko nezakrýva nikoho nekalú činnosť. Tak potom aký škandál?

Škandál je to, že sa ho usiluje umelo vyrobiť človek, ktorý sa pred verejnosťou tvári ako bojovník za slušnosť. Nicholson potrebuje zatiahnuť riaditeľa SIS do ním vytváranej aféry, aby podporil auru spravodlivého muža, ktorú okolo seba neoprávnene vytvára.

Nicholson tiež píše: „Podľa informácií z troch navzájom nezávislých zdrojov Marek M. rezignoval po spŕške anonymných sťažností, ktoré ho obviňovali zo šírenia atmosféry strachu vnútri bardejovskej podnikateľskej komunity, predovšetkým zo živenia nepriateľstva medzi miestnymi podnikateľskými rivalmi Ondrejom Bartošom a Marekom Kuchtom.“

Prečo autor zamlčal, že ak je na jednej strane sporu bývalý siskár Marek M., na strane druhej sa zase angažuje bývalý eštebák, ktorý je Nicholsonovým zdrojom?

Nie je podozrivé, že Nicholson sa mediálne zaplietol do sporu podnikateľov z Prešovského kraja, v ktorom majú nadštandardné väzby na miestnych policajtov bratia Vladimír a Martin Pčolinský, rodáci z Vyšného Hrabovca?

Nie je nápadné, že z východného Slovenska pochádza aj jeho zdroj, bývalý príslušník úradu boja proti korupcii?

Takže kto sú tie jeho tri nezávislé zdroje? Vladimír a Martin Pčolinský? A kto je ten tretí? Autor anonymov alebo bývalý eštebák, ktorý je tiež zaangažovaný v spore?

Tom Nicholson nie je investigatívny novinár. Veľmi sa však podobá na hlásnu trúbu niektorých policajtov, eštebákov a dvoch tajných z radov strany Nova.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141086x
Priemerná čítanosť článkov: 6134x

Autor blogu

Kategórie