Založ si blog

Lipšicova Nova sa rozpadáva

Pokladník a spoluzakladateľ Nova Milan Krajniak na blogu oznámil, že zo strany odchádza. Ako obyčajne, bol to text plný samurajov, križiakov, dokonca aj roninov a patetických vyznaní. Zrejme preto, aby zakryl podstatu toho, čo sa v Nova v skutočnosti deje a aká bola úloha sedmoslivkárskeho vikomta Krajniaka.

Ide o bezvýznamnú postavičku bezvýznamnej strany, preto sa pre komentovanie jeho odchodu z Novy ťažko hľadajú rozumené dôvody. Jeden existuje: Krajniak bol pre Lipšica ako Palacka pre Dzurindu, Široký pre Fica, Gansé pre Slotu, Világi pre Bugára a Rezeš pre Mečiara. Preto si niekoľkými slovami povedzme, čo Krajniakov čin znamená.

Keď v KDH zlikvidovali starého a zdiskreditovaného držiteľa buksy Petra Gaburu a na jeho miesto dosadili Pavla Minárika, Krajniak sa stal jeho asistentom. Bol poverený vyberaním časti politického výpalného, na ktorého malo KDH podľa koaličných dohôd „nárok“. Krajniak bol za hnutie nominovaný do FNM, takže sa ocitol aj v spise Gorila.

Krajniak mal vždy extrémistické postoje. Aj preto sa v KDH spriatelil s Vladimírom Palkom. Keď bol militantný Palko ministrom vnútra, Krajniak mu robil poradcu. S Martinom Cebom a Borisom Ažaltovičom si urobili z ministerstva vnútra finančný pašalík. Za možnosť dojiť štátny rozpočet sa Krajniak svojmu pánovi Palkovi odvďačil tým, že preňho rôznymi prostriedkami nakupoval priestor v médiách.

Palko z KDH odišiel. Krajniak ho nenasledoval, pretože si našiel nového koňa. Teda v jeho terminológii „pána“. Daniela Lipšica. Poznali sa už z ODM, Krajniakova manželka robila Lipšicovi hovorkyňu, keď bol ministrom spravodlivosti. Naozajstný pakt uzavreli až vtedy, keď sa Lipšic stal ministrom vnútra a Krajniak jeho poradcom pre otázky rómske.

Pre obyvateľov osád a ich nešťastných susedov neurobil nič, ale veľmi intenzívne sa zaujímal o nákup odpočúvacieho systému. Pred pádom Radičovej vlády sa obchod zrealizoval. Odborníci tvrdia, že bol nielen zbabraný, ale aj predražený a zainteresovaným sa mohlo na prsty prilepiť od dvoch do štyroch mega euro.

Takže keď sa Lipšic z KDH porúčal a založil si Novu, bolo ju asi z čoho financovať. Po jeho boku stál verný samuraj, križiak a rytier Krajniak s kešeňou plnou peňazí. A ochotou investovať do politiky.

Necelé dva roky existencie projektu Nova ukázali, že je nerentabilný, preferencie sú hlboko pod piatimi percentami a po príchode liberálov z SaS sa v strane rozhoreli prudké názorové, osobné a finančné spory. Nova sa začala až priveľmi podobať potápajúcej sa lodi, ktorá vygeneruje enormné finančné, politické a osobné straty. O prestíži ani nehovoriac.

Prvý, kto ju opustil, je jej spoluzakladateľ a v prvom roku a pol existencie jediný významný (aj keď utajený) mecenáš – Milan Krajniak. (Ktovie, kto po jeho odchode bude platiť živnostníkovi Gáborovi Grendelovi 2000 euro mesačne…)

Krajniak je opäť politicky slobodný. Nájde si nového politického pána/bieleho koňa?

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141084x
Priemerná čítanosť článkov: 6134x

Autor blogu

Kategórie