Založ si blog

Kto lustruje nepohodlných blogerov? !

Policajti a jeden občiansky zamestnanec ministerstva vnútra lustrovali viacerých blogerov, ktorí píšu kritické články o strane Nova. Vyplýva to zo zistení inšpekcie ministerstva vnútra, vedených vo vyšetrovacom spise pod číslom ČVS:SKIS-73/OISZ-V2014.

Z anonymného listu, doručeného na moju adresu, som sa dozvedel, že niektorí príslušníci polície nezákonne lustrujú ľudí, ktorí píšu kritické blogy o politických stranách. Na základe tejto informácie som adresoval inšpekcii ministerstva vnútra trestné oznámenie, ku ktorému som priložil aj spomínaný anonym.

Anonym

„Dozvedel som sa závažné skutočnosti, ktoré nasvedčujú tomu, že kvôli svojim kritickým názorom na niektoré politické strany ste sa asi stali pre niekoho nepohodlný,“ uvádza neznámy pisateľ a o niekoľko riadkov nižšie uvádza zarážajúce konkrétnosti:

„Vaše osobné údaje boli bez zákonného dôvodu lustrované v databáze REGOB, ďalších policajných databázach a v databázach sociálnej a zdravotnej poisťovne. (…) Zistené informácie zo spomínaných databáz o vašej osobe boli posunuté politickým stranám. Prednostne boli odstúpené strane NOVA, jej podpredsedovi Gáborovi Grendelovi a asi aj ďalším predstaviteľom tejto strany, ktorá má kontakty na viaceré súčasti polície a jej príslušníkov.“

Nebolo to všetko, autor anonymného listu ďalej uviedol: „Okrem vašej osoby boli nezákonne v databázach polície a sociálnej a zdravotnej poisťovne lustrovaní ďalší ľudia, ktorí blogujú na www.sme.sk. Ide o tieto osoby: Jana Teleki, Alexandra Macúchová, Jarmila Kante, Radovan Bránik, Tomáš Janoušek.“

Ale ani to ešte nie je všetko. V liste sa uvádza: „Okrem toho boli rovnakým spôsobom a za rovnakým účelom lustrovaní ľudia, ktorí píšu kritické politické články na iných internetových stránkach. Ide o týchto: Peter Sivák, Pavol Klein, Adam Kemény.“

Vyšetrovanie

Po opakovanom prečítaní listu som usúdil, že je natoľko závažný, že by ho mala preveriť inšpekcia ministerstva vnútra. Spísal som krátke trestné oznámenie, priložil k nemu anonym a všetko odstúpil Sekcii kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

V marci 2014 mi prišlo uznesenie vyšetrovateľky inšpekcie majorky Ing. Zuzany Dubajovej, ktorým síce trestné oznámenie odmietla, ale v odôvodnení napísala niekoľko obzvlášť závažných informácií.

Uviedla, že môj „podnet bol doplnený v zmysle § 196 ods. 2 Trestného poriadku zabezpečením správ a záznamov o vykonaných lustráciách k osobám Martin Masaryk, Jana Teleki, Alexandra Macúchová, Tomáš Janoušek a Adam Kemény. K ostatným osobám uvedeným v trestnom oznámení, ktoré mali byť neoprávnene lustrované, sa nepodarilo zistiť potrebné údaje v rozsahu pre takéto zistenie.“

Lustrovaní

A čuduj sa svete. Vyšetrovateľka Dubajová zistila, že blogeri Masarik, Teleki, Macúchová, Janoušek a Kemény boli policajtmi lustrovaní, pričom „ak vykonával lustráciu k určitej osobe konkrétny príslušník PZ, tento ďalšiu osobu zo zoznamu už nelustroval“. Výnimku tvoril len kapitán Kovarčík, ktorý vyšetruje údajnú trestnú činnosť blogerky Jany Teleki.

Vyšetrovateľka Dubajová ďalej zistila, že všetci policajti, ktorí lustrovali blogerov, mali na to oprávnenie. Podľa nej sa tým nedopustili porušenia zákona. Rád pani kapitánke verím, aj keď sa mi zdá, že je prinajmenej zvláštnou zhodou okolností, že väčšina z lustrovaných blogerov vyjadruje kritické názory na stranu Daniela Lipšica.

Odhalenie

Oveľa závažnejším zistením je toto konštatovanie vyšetrovateľky Dubajovej:

„Analýzou doručených materiálov bolo zistené, že jedna z lustrujúcich osôb, ktorá však nie je príslušníkom Policajného zboru, ale civilným zamestnancom Ministerstva vnútra SR, vykonala lustráciu všetkých vyššie spomenutých osôb a táto osoba bola v čase vykonania tejto lustrácie zaradená na odbore správy registrov sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR so sídlom v Banskej Bystrici.“

Preložené do civilného jazyka pani kapitánka napísala, že blogerov Masaryka, Teleki, Macúchovú, Janouška a Keményho lustroval civilný zamestnanec rezortu.

Dubajová v tejto súvislosti konštatovala, že ako vyšetrovateľka inšpekcie nemá kompetenciu pokračovať v preverovaní trestného oznámenia vo vzťahu k civilnej osobe, a preto vec odstúpila na ďalšie konanie na Obvodné oddelenie PZ v Banskej Bystrici.

Grendelovo fízlovanie

Anonymný list, na základe ktorého som podal trestné oznámenie, mi bol doručený po tom, ako podpredseda Nova Gábor Grendel uverejnil denunciantský blog o údajných falošných „protilipšicovských“ blogeroch. Zaradil medzi nich Petra Siváka, Pavla Kleina, Adama Keményho a Jarmilu Kante.

Je pozoruhodné, že anonym uvádzal ako nezákonne lustrovaných všetkých Grendelom spomínaných blogerov. Vyšetrovateľka Dubajová napísala, že „k ostatným osobám“ (Kante, Sivák, Klein), „sa nepodarilo zistiť potrebné údaje“. Z toho vyplýva, že asi neboli evidovaní v žiadnom informačnom systéme slovenskej polície, teda úradne neexistovali.

Na základe týchto poznatkov sa nedá vylúčiť, že neznámy civilný pracovník ministerstva vnútra neoprávnene vstúpil do policajných evidencií, lustroval v nich blogerov a takto získané informácie protiprávne posunul podpredsedovi Nova Grendelovi. Ten potom napísal blog o blogeroch kritizujúcich Novu a aby to nebolo také nápadné, medzi „falošných“ zaradil aj v evidenciách vedeného Keményho.

Denník SME spolupáchateľ?

Tým sa však príbeh nekončí. Je zaujímavé, že po publikovaní Grendelovho blogu ma administrátor denníka SME vyzval, aby som doložil svoju totožnosť, inak bude musieť môj blog zrušiť. Poslal som mu fotografiu občianskeho preukazu. Administrátor mi blog zrušil, pretože údaje na občianskom preukaze sa nezhodovali s tými, ktoré som uverejnil pri zakladaní blogu.

Bola chyba, že som pri vypĺňaní formulára neuviedol správne údaje. Ale práve vďaka nej dnes môžem oprávnene vysloviť vážnu hypotézu: Denník SME zrušil môj blog na podnet podpredsedu Nova Gábora Grendela a existuje vysoká miera pravdepodobnosti, že si ma pred tým dal neznámym spolupáchateľom z Banskej Bystrice nezákonne lustrovať.

Či je moja hypotéza správna alebo nie, jedno je isté: niekto tu lustruje blogerov, ktorí sú nepohodlní strane Daniela Lipšica.

Zaujíma tu ešte niekoho sloboda slova a sloboda prejavu?

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141237x
Priemerná čítanosť článkov: 6141x

Autor blogu

Kategórie