Založ si blog

Predčasný tanec na Ficovým hrobom

Výhra Andreja Kisku v prezidentských voľbách sa dá interpretovať rôznymi spôsobmi. Bezpochyby obstojí tvrdenie, že Robert Fico pri zvažovaní svojej kandidatúr tak dlho poškuľoval po tom, čo urobí jeho domnelá najväčšia rivalka Iveta Radičová, až podcenil potenciál dobrého anjela Kisku.

Viacerí nezaujatí analytici pred voľbami tvrdili, že predseda Smeru a vlády nemá jediný racionálny dôvod púšťať sa do riskantnej súťaže o prezidentský stolec a výsledok im dal za pravdu. Lenže ešte pred dvoma troma mesiacmi to také zjavné nebolo ako tri dni po voľbách. Aj preto sú politológia, prognostika a sociológia často viac alchýmiou než exaktnou vedou.

Ficova prehra v prezidentských voľbách zďaleka nie je koncom ficizmu-smerizmu, ako si to nahovárajú opoziční politici, medzi ktorými vynikajú Pavol Frešo a Daniel Lipšic. Je len svedectvom, že vo väčšinovom systéme nie je Fico taký silný ako v systéme pomernom, na základe ktorého sa volí do Národnej rady. Ak by sa dnes konali parlamentné voľby, Smer by nadelil súčasnej opozícii (nepočítajúc do nej vznikajúci projekt Radoslava Procházku) rovnaký debakel ako v roku 2012 a veľmi pravdepodobne sa to stane aj v roku 2016.

V tomto svetle je otváranie šampanského nad Ficovou prezidentskou porážkou a „prebudenie sa do krajšieho dňa“ (ako básnil poslanec Lipšic), predčasným rituálnym tancom nad premiérovým politickým hrobom. A nielen preto, že voličská základňa Smeru je, v porovnaní s opozičnou/pravicovou, oveľa širšia a vernejšia. Andreja Kisku do prezidentského úradu totiž ani zďaleka nevyniesli len hlasy voličov opozičných strán. Podarilo sa mu na svoju stranu dostať aj protestné a antisystémové kruhy, ktorých intelektuálno-kultúrny nevysoký strop tvoria Matovičovi „oľanovia“ a suterén sympatizanti pani Mezenskej a pána Kotlebu.

Tieto kruhy sa v roku 2016 iba ťažko priklonia na stranu SDKÚ, KDH, Mostu, SaS, a k NOVA už vôbec nie. Či s nimi dokáže pracovať Procházka, je zatiaľ otázne. Bude veľkou výzvou pre nového prezidenta Andreja Kisku, aby nesystémové a revoltujúce sily dokázal nadchnúť pre pozitívny program a priviedol ich do košiara nejakej slušnej strany. V tomto kontexte sa otvára možnosť vzniku „prezidentskej“ strany, teda subjektu, ktorý bude pán prezident Kiska viac či menej otvorene preferovať a tým mu budovať potenciálnu voličskú základňu.

Na záver niekoľko poznámok k vzťahu nového prezidenta s vládou a opozíciou. V prvom rade si musí premiér Fico uvedomiť, že ľudia nezvolili Andreja Kisku preto, aby ho chválil a bol submisívny voči vláde. Na druhej strane prezident nesmie podľahnúť pokušeniu stať sa lídrom opozície. Prvé hodiny po uzavretí volebných miestností naznačili, že viacerí opoziční politici si budú chcieť Kisku z rôznych dôvodov prisvojiť a on by tomu mal tiež z mnohých dôvodov odolať. Slovom od Andreja Kisku a Roberta Fica si bude ich ústavná koexistencia vyžadovať veľa politickej a štátnickej múdrosti. Či to dokážu, ukáže len čas.

Od súčasnej parlamentnej opozície, ktorá tancuje nad Ficovým neexistujúcim politickým hrobom, sa po početných skúsenostiach veľká múdrosť očakávať nedá.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141240x
Priemerná čítanosť článkov: 6141x

Autor blogu

Kategórie