Založ si blog

Emisné podvody, Lipšicove plyny a mediálne hmly

Poslanec Lipšic predstiera, že mu ide o vyšetrenie emisného podvodu. Opak je však pravdu. Ide mu výlučne o pozornosť médií, ktorú si udrží len dovtedy, kým bude prípad podozrivého predaja emisných povoleniek nevyriešený.

Na úvod dôležitá poznámka: Napriek kritike mediálneho hrdinu Daniela Lipšica si veľmi prajem, aby bola kauza emisie vyšetrená a ľudia, ktorí porušili zákon, dostali spravodlivé a exemplárne tresty.

Ako občana by ma potešilo aj čosi iné. Keby politici, a najmä Daniel Lipšic, nerobili z vyšetrovania marketingový cirkus a keby novinári používali nielen prsty na klepanie do klávesníc, ale aj mozgy na premýšľanie.

Daniel Lipšic zvolal tlačovku, aby zverejnil schému rozdeľovania zisku za predaj emisných povoleniek. Tvrdil, že pred niekoľkými dňami odovzdal tieto dokumenty generálnemu prokurátorovi Čižnárovi, aby tým pomohol vyšetreniu kauzy. Potom však poslanci Smeru zablokovali zvolanie mimoriadnej schôdze na tému emisie a vraj to bol dôvod, prečo Lipšic predstavil tento neobyčajný plagát verejnosti.

Lipšic odmietol povedať, od koho dokument má, podľa neho však pôsobí dôveryhodne. Dodajme, že zjavne ide o materiál, ktorý v rámci medzinárodnej právnej pomoci odstúpili švajčiarske vyšetrovacie orgány slovenskej polícii, respektíve prokuratúre.

Viaceré média a hlavne denník SME, urobili z Daniela Lipšica hrdinu. Namiesto toho by mu však mali klásť nepríjemné otázky a dôsledne trvať na ich zodpovedaní. Lenže to by najprv museli preferovať používanie mozgov pred mechanickým reprodukovaním Lipšicovej straníckej propagandy.

Novinári mali trvať na tom, aby im Lipšic povedal, odkiaľ túto schému má. Nie od koho, ale odkiaľ. Zo Švajčiarska? To asi ťažko, tamojší úradníci, na rozdiel od slovenských, vedia, čo je to štábna kultúra. Tak teda zo Slovenska? Áno, teplejšie, priam prihára.

Lipšic má švajčiarsku schému už niekoľko rokov. Dostal sa k nej ako minister vnútra, keď ju našiel jeho obľúbenec, riaditeľ úradu boja proti korupcii Peter Kovařík vo vyšetrovacom spise. Treba zopakovať, že schému nám Švajčiari poslali už pred rokmi. Vedeli o nej ministri vnútra Kaliňák i Lipšic. Generálny prokurátor Trnka, policajní prezidenti Packa aj Spišiak a ich podriadení. Vrátane Lipšicovho chránenca Kovříka, ktorý je dnes policajným pridelencom v USA. A nič sa nedialo!

Prečo Lipšic netrval na tom, aby Kovaříkova jednotka išla tvrdo po ľuďoch zo švajčiarskej schémy? Prečo Lipšic až doteraz sušil kdesi v trezore túto schému? Lebo sa blížia prezidentské voľby? Lebo tu vôbec nejde o spravodlivosť, ale o politický marketing?

A prečo takéto otázky Lipšicovi nekladú novinári? Možno preto, že napríklad taký denník SME mal schému už dva roky k dispozícii a nič s ňou neurobil. Tento zásadný materiál tajil pred svojimi čitateľmi a zjavne na to mal nejaký dôvod. Aký? Ťažko povedať, ale rozhodne mu to na dôveryhodnosti nepridáva. Teraz to vyzerá tak, že v tejto hre ide SME s Lipšicom.

Preto tu teraz okrem emisného smradu máme aj poriadny puch z plynov, a hmiel, ktoré tu vypúšťajú Lipšic a denník SME. A tým sa stávajú komplicmi páchateľov.

O zákernosti zlodejov a Lipšicovej parlamentnej šou

11.11.2014

Dvojdňové odvolávanie premiéra Fica odhalilo, že niektorí horliví opoziční diskutéri sú rovnako zákerní, ako zlodeji, ktorí pripravovali tunel za milión euro.

Nové odhalenia v kauze nákupu odpočúvacieho systému!

23.09.2014

Existuje veľa otázok, na ktoré by sa mali pýtať novinári v súvislosti s nákupom odpočúvacieho systému. Ale nepýtajú sa. Nevedia? Nechcú? Nemôžu? Pokúsim sa im aspoň našepkať.

Lipšic sa správa ako (by bol) páchateľ

11.09.2014

Predseda Nova Daniel Lipšic zvolal už druhú tlačovku ku kauze odpočúvacieho systému. Na prvej vystupoval teatrálne a hystericky. Na druhej sa správal tiež teatrálne a hystericky a ešte k tomu aj ako (by bol) páchateľ.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 141298x
Priemerná čítanosť článkov: 6143x

Autor blogu

Kategórie